Profiluri Lectori

Răzvan Buluș


Răzvan e un povestitor înnăscut. Este sufletul și inspirația din spatele RGB Photography, care vine mereu cu cele mai neconvenționale proiecte și teme de gândire. Duce cursanții în ture foto pe munte și developează filmele alături de ei direct la cabană. Construiește camere foto din obiecte banale și le vorbește cu însuflețire cursanților despre filme, cărți, opere de artă și concepte filosofice și psihologice care îl inspiră.
Absolvent de actorie la UNATC, a cochetat mai apoi cu secția de regie-film, la care a renunțat repede pentru a-și îmbrățișa marea dragoste: fotografia. Deși e un practicant meticulos al artei fotografice, de mai bine de 10 ani este și un ghid înțelept pentru cei care își doresc să cunoască mai în profunzime universul artelor vizuale.
În decembrie 2019, a depășit 10 000 de ore de predare, pragul critic stabilit de Anders Ericsson în atingerea expertizei într-un anumit domeniu. Când nu e prins cu predarea sau cu activitățile administrative îi place să petreacă timp de calitate cu ariciul Willy, mascota școlii de fotografie și modelul lui preferat.

M-am apropiat de imagine natural.
De la primele experiente vizuale. De la basmele din cărțile cu povești nemuritoare, de la fiecare punere în scenă pe vinilurile anilor ‘80 am fost prins în universul vizualului închipuit. O lume minunată, dar de care am devenit conștient mult mai târziu.
Ca o limbă pe care o vorbești corect fără să știi că are și reguli. Și o vorbesti corect doar pentru că ai fost suficient de norocos să te afli în compania potrivită în timp ce o înveți. Spectacolele de la Țăndărică și de la Creangă, apoi de la teatrele de oameni mari și nenumăratele filme văzute au construit mai departe pasiunea mea pentru imagine.
Facultatea mi-a deschis drumul spre un vizual controlat. Spectacolele se transformă din divertisment în subiect de analiză. Pasul de la „Îmi place, dar nu știu de ce” la „E bine făcut pentru că…” nu te face creator.
Dar te face conștient de regulile creației. Ca student la actorie vezi imagine, produci imagine, analizezi imagine. Întâlnirea cu fotografia s-a produs după facultate, dintr-o întâmplare. Dar faptul că astăzi, 16 ani mai tarziu, eu și fotografia suntem mai apropiați ca oricând nu îmi mai pare o coincidență. În cei peste 12 ani de când construiesc și susțin cursuri de fotografie am avut ocazia să mă întreb: dacă te-ai putea întoarce în timp, ai alege să faci același lucru? Categoric! – Răzvan
Paul Păun

Paul

Pentru mine totul a început ca o joacă, atunci când, la doar 7 ani, am primit un aparat de fotografiat pe post de jucărie. Armam, încadram și declanșam, exact cum văzusem că făcea tatăl meu.
În 1990, am realizat primele fotografii cu demonstrațiile din Piața Universității și chiar câteva imagini la Mineriada din 13-14 iunie. Aveam doar 13 ani la acea vreme. Din acel moment, pasiunea pentru fotografie a devenit o materie permanentă de studiu.
Din echipa RGB Photography fac parte încă din 2013. Am realizat alături de Răzvan multe proiecte frumoase și continuăm cu experiențe noi pentru că iubim fotografia. Pur și simplu.
În prezent sunt lectorul mai multor cursuri de fotografie, pe care le susțin cu entuziasm și dedicare. Una dintre pasiunile mele de suflet a rămas fotografia pe film și sunt tare încântat să învăț cursanții să practice fotografia clasică. Satisfacția de a vedea un cursant emoționat, care trăiește pentru prima oară apariția propriei fotografii pe hartie foto-argentică în tava cu revelator, este pentru mine, fără margini.
Mergând mai departe în tainele fotografiei, am aprofundat studiul luminii și al culorii pentru a înțelege cum și de ce vedem tot ce ne înconjoară. Am dezvoltat comunicarea și empatia, am antrenat ochiul și mintea să vadă momentul decisiv al declanșării și așa am reușit să culeg imagini cu conținut și poveste care să transmită emoție privitorului.
Toate aceste cunoștințe le ofer în cadrul cursurilor mele, unde, din interacțiunea noastră, îmi doresc ca voi să percepeți natura fotografiei ce se conturează în mintea voastră înainte de a duce aparatul la ochi și a declanșa. Satisfacția mea ca lector este bucuria voastră de a descoperi natura fotografiei și de a pune în practică experiențele de la curs.
Pentru că tu trebuie să fii întru totul stăpân pe imaginile pe care realizezi. Fii creativ! Exprimă-te liber! Transpune-ți viziunea în fiecare fotografie!
Bruce Gilden, fotograf Magnum, spunea: “That’s the trick in photography: You put who you are in the photograph.”
Te aștept la un alt fel de aventură: despre cum să vezi ceea ce nu vezi. – Paul
Mirela Momanu

Absolventă a Facultății de Textile-Pielărie și Management Industrial din Iași, Mirela e dovada vie că o pasiune vie te poate ajuta să te reinventezi. O veche studentă a Școlii de Fotografie RGB Photography, Mirela s-a întors la noi- de data aceasta în calitate de lector. În materie de fotografie, a mai absolvit și Școala de Poetică Fotografică Francisc Mraz, București și cursul de formatori de la Euro Best Team, București.
Nestatornică și mereu în căutare de noi provocări. Așa e Mirela. Și întotdeauna pregătită să promoveze fotografia și pe fotografi. Face asta de ani buni, în calitate de președinte al Asociației Exposure și de membru fondator al festivalului internațional de fotografie Bucharest Photo Week
Pasionată de fotografia de stradă, Mirela face parte din echipa de membri fondatori ai grupului PhotoTeam, cu care a printat și lansat un album de fotografie de stradă. Mai mult, a construit o întreagă comunitate în jurul pasiunii sale: grupul internațional de fotografie On SPOT, cu peste 8000 membri ce activează pe platfoma Facebook.
A organizat numeroase expoziții de fotografie și a avut apariții în mai multe publicații din afară și din țară, obținând numeroase premii și medalii în cadrul diverselor Saloane de Fotografie.
● Gold Medal IAAP (International Association of Art Photographers): Good Light – International Exhibition of Art Photography, 2015;
● UPI Gold Medal Jury Choice: International Awards 2015 Life Around Us Photo Salon, Russia;
● Silver Medal FIAP (International Federation of Photographic Art): International Photo Salon – Start Photo Sofia, Bulgaria, 2015;
● CFFU Gold Medal: Open-Air PHOTO award – International Photographic Competition;
● Silver Medal AAFRP: Salonul Internațional de Artă Fotografică „Vasile Vénig László”;
● Honorary Mention: Balkan Dream 2015 – International Digital Photograph Exhibition by Photo Club Arizona – Photographic Society of America (PSA).
În prezent face parte din echipa de curatori ai site-ului internațional de fotografie OneExposure (1X.com) și este lector in cadrul RGB Photography București, unde susține cursuri și workshop-uri de fotografie de stradă și fotografie urbană experimentală.

RGB Photography este locul ideal pentru a învăța rețeta unei fotografii de suflet!
Ansel Adams a spus cândva “You don’t take a photograph, you make it!”.
Așa începe incredibila aventură a fotografiei la RGB, din primul moment în care pasiunea prinde contur, se rafinează și atinge apogeul creativ prin perspectiva fiecărui cursant și a lectorilor care îi ghidează în această călătorie. Tablouri personale și pline de imaginație ale realității, fotografiile devin, din simple declanșări ale aparatului, unități individuale cu valențe artistice și profunzime.
Calea fotografică e captivantă, surprinzătoare, și ne oferă din candoarea copilăriei! Iar odată ce ai pășit în caruselul palpitant al declanșărilor creative, realizezi că într-adevăr, în fotografie…”Only The Sky is The Limit!” – Mirela
Monica Pătrășcoiu

Monica este urbanist și fotograf. Absolventă a Facultății de Urbanism, a decis că un curs complet de fotografie este cea mai bună idee pentru a-și pune ideile în ordine, a căpăta o structură și a-și oferi sieși noi și noi provocări. În 2016, a făcut alături de noi cursul de fotografie pentru începători. Apoi cursul de avansați, cursul de creativitate, cursul de fotografie alb-negru digitală, cursul de fotografie pe film și cursul de Photoshop.
După ce a luat de la noi tot ce i-a trebuit pentru a deveni un fotograf cu metodă (ochiul și viziunea le avea deja), s-a întors la RGB Photography în calitate de lector. Ea a construit de la zero cursul de Adobe Lightroom, un curs dedicat editării și arhivării fotografiilor într-un mod simplu și rapid, dar și foarte bine structurat, pe care vă invităm cu drag să-l descoperiți.

Fotografia este atât o pasiune moștenită, cât și una dezvoltată și cizelată în timp. Tatăl meu mi-a insuflat și susținut pasiunea pentru fotografie. La început poate că nu am înțeles mare lucru despre acest domeniu, dar apoi am început să fiu curioasă, să văd și eu ce vedea el prin lentilă.
Oare ce se întamplă când duc aparatul la ochi și mă uit prin el? Am descoperit că mi se dezvăluie o lume cu totul nouă. O lume pe care o văd numai eu și pe care o pot prezenta așa cum simt. Ca fotograf ai puterea de a experimenta, de a da un nou sens lucrurilor și de a crea ceva unic printr-un simplu cadru cu caracter efemer, ce are puterea de a trece testul timpului. Ce poate fi mai frumos de atât? Imaginația este metoda cea mai simplă de a scăpa de rutina zilnică.
Fotografia reprezintă pentru mine un liant, te aduce aproape de oameni care fie împărtășesc aceeași pasiune ca și tine, fie își doresc să își privească lumea prin ochii tăi. Cred cu tărie că fotografia este instrumentul cel mai accesibil atunci când ne dorim să creăm ceva unic, al nostru.
O dată cu trecerea prin facultate, am reușit să combin această pasiune cu meseria de urbanist. Astfel atât la muncă, precum și în viața de zi cu zi, fotografia mă ajută să vad mereu realitatea așa cum am eu nevoie, cu ajutorul obiectivului și mă inspiră să aduc la lumină și alte fațete sau dimensiuni ale lumii înconjurătoare, mă relaxează și mă ajută să îmbin cu drag utilul cu plăcutul.
Punând cap la cap toate cunoștințele acumulate la cursurile Școlii de Fotografie RGB Photography, am reușit să obțin o imagine de ansamblu asupra fotografiei: să îmbin ceea ce înseamnă imaginea propriu zisă cu modul în care o pot capta și cu modalitățile de îmbunătățire a acestora în partea de post-procesare. – Monica
Profiluri LectoriAna Maria Merca
Call Now Button0755108079