Ne uitam cu placere la fotografii. Si privim cu admiratie tehnologia care le face posibile. Optica de calitate, electronica de top, inovatia si evolutia. Drumul de la click la imagine, care dureaza o fractiune de secunda, angajeaza sute de ani de dezvoltare fotografica si nenumarate transformari. Da. Aparatul foto este complicat. Dar se poate si altfel? Putem obtine imagini mult, mult mai usor?
Da. Cu Pinhole. O camera foto simplificata la maximum, care are doar elementele de baza: camera obscura, suprafata fotosensibila (in general reprezentata de film foto), obturatorul, orificiul prin care intra lumina (diafragma) si sistemul de tras filmul la urmatorul cadru.
Din ce o putem construi? Un chibrit devine camera obscura, o bucata mica de tabla decupata dintr-o cutie de bere si perforata cu acul devine diafragma, o bucata de carton devine obturatorul, iar un creion avanseaza filmul la urmatorul cadru. Asta-i tot.
Asamblarea unei camere Pinhole este una din temele noastre preferate. Dincolo de satisfactia de a o construi, de bucuria de a face fotografii cu o cutie de chibrituri, ramane si suspansul fotogafiei clasice. Acela de a afla rezultatul dupa developarea filmului
Am apreciat de fiecare data creativitatea cursantilor nostri la acesta tema. Am vazut Pinhole-uri “ascunse” intr-un ou, intr-un mic ghiveci cu cactus, intr-o poseta, intr-o pictura, intr-un telefon vechi, intr-un pantof, untr-un biblioraft, intr-o cutie de ceai. Si Pinhole-uri construite din Lego, din lemn, sau din plastic la imprimanta 3D.
Ai o cutiuta neagra? Poti pune film foto in ea? Poti face o mica intepatura in fata filmului? Ai tot ce iti trebuie. Spor la treaba!

Alte articole

Distribuie :

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *