29 OCTOMBRIE – SEARA CELOR 36 DE DARURI

Ai acceptat si onorat provocarea. Felicitari fotografule!

Exista ceva magic in fiecare aniversare. Una, numai una din cele 365 de zile devine acea zi. Cea aflata in punctul cald si familiar al cercului rasucit de fiecare an in parte. Dar cum ar fi daca te-ai aniversa de doua ori? Daca un proiect drag tie ar fi strajuit de aceeasi magie la ambele capete?

Lumea pe care o cunoastem ne convinge ca ea si numai ea este lumea fundamentala. Mi-ar placea sa cadem in fisura misteriosa si plina de paradoxal a lui Leibniz din 1710, aparuta odata cu propozitia: ”Traim in cea mai buna dintre lumile posibile”. Dar mi-ar placea doar daca am cadea impreuna, pentru ca lanterna unei singure gandiri este unidirectionala, iar noi avem nevoie sa luminam si sa vedem toata crevasa, in acelasi timp. Aceasta lume a noastra, digitala, grabita si plina de satisfactii imediate, este oare cea mai buna dintre lumile posibile? Am facut un mic experiment, la care tu, fotografule, ai raspuns prezent, cu tot entuziasmul, talentul si sensibilitatea ta. Stiu ca nu ti-a fost usor sa accepti provocarea de a fotografia altfel decat erai obisnuit, adica altfel decat digital. Poate ai pus mana pe un aparat foto pe film pentru prima data in viata sau dupa o lunga pauza. Poate ai desprafuit Zenitul bunicului sau ai imprumutat un aparat pe care nu il cunosti si nici nu esti sigur daca il folosesti corect sau daca functioneaza. Iti cunosc aceste framantari pentru ca tu mi le-ai spus dupa ce ai acceptat sa participi la proiect. Stiu cat te-ai preocupat sa expui nu doar corect ci si semnificativ cele 36 de fotografii alb-negru pe care le-ai daruit apoi celui care le-a suprapus cu imaginile lui. Nu cumva te-a preocupat sa afli de la cine ai primit filmul expus, ca sa faci o minima anticipare a stilului primului autor care sa iti influenteze favorabil a doua expunere? Noi ne-am straduit sa nu afli pana azi, la vernisajul expozitiei, cand totul se va limpezi. Ceea ce prezentul digitalizat ti-a pus pe tava este fix ceea ce noi ti-am refuzat, invitandu-te sa crezi desi nu vezi, sa creezi, desi nu stii pentru cine, sa ai rabdare desi lumea ta digitala nu ti-a cerut asta niciodata. Sa risti, sa nu stii, sa nu poti reveni, sa nu poti repara, sa nu poti controla decat intr-o mica masura. Daca iti imaginezi ca participatiunea ta finala la fotografiile rezultate este 50%, mai gandeste-te un pic. Cand faci singur fotografii sunt ale tale 100%. Cand le faci, impreuna cu altcineva si ulterior hotarati amandoi suprapunerile, fiecare participa 50%. Dar daca un al treilea, pe cat de necunoscut, pe atat de prezent, hotaraste suprapunerile fara sa consulte vreunul din cei doi fotografi? Ti-am propus sa renunti la confort si sa risti, primind in schimb intalnirea cu inefabilul. Poti sa il numesti noroc sau destin sau univers sau divinitate. E cel care a inspirat clickul tau si al celuilalt, pe care nu il cunosti inca, dar de care esti legat prin aceleasi 36 de dreptunghiuri ale peliculei. E o forma de zamislire in care genetica ta fotografica si a celuilalt au nascut imagini noi, imposibil de realizat de un singur parinte. Putem astfel imparti in trei meritul pentru imaginile finale. Sa fie vorba de trei parti egale? Ce parere ai?

 

Inceputul proiectului l-am numit ”19 august – Ziua celor 36 de daruri”, pentru ca l-am lansat pe 19 august, de ziua internationala a fotografiei. Cunosti proiectul. Daca nu, il poti vedea descris aici: 19 august – Ziua celor 36 de daruri. Acest capat aniversar il stii deja, dar ce-i cu 29 octombrie? Finalul proiectului l-am numit ”29 octombrie – Seara celor 36 de Daruri”, pentru ca azi, la vreme de seara, are loc vernisajul expozitiei. De ce 29 octombrie? Pentru ca in 2016, pe 29 octombrie am infiintat grupul BWB Photography, dedicat exclusiv iubitorilor de fotografie alb-negru. Actul de nastere l-a reprezentat o simpla tura foto alaturi de cativa cursanti RGB Photography in rezervatia Vacaresti, cu tema – fotografie alb-negruI

Vazand cat de bine a fost primita aceasta scurta incursiune de toamna, am constituit un grup pe Facebook. In timp ce scriu aceste randuri grupul are 772 de membri, 8 expozitii si un album publicat.

Astazi, 29 octombrie 2019, serbam aniversarea BWB Photography cu vernisajul celei de-a 9-a expozitii intitulata 36 de Daruri.
Multumirile noastre pentru increderea de a calatori alaturi de noi in necunoscut, pe carari accidentate si versanti incetosati se indreapta catre autorii fotografiilor:

Distribuie :

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *