29 octombrie – Seara celor 36 de daruri

Ai acceptat si onorat provocarea. Felicitari fotografule!

Există ceva magic în fiecare aniversare. Una, numai una din cele 365 de zile devine acea zi. Cea aflată în punctul cald și familiar al cercului răsucit de fiecare an în parte. Dar cum ar fi dacă te-ai aniversa de doua ori? Dacă un proiect drag ție ar fi străjuit de aceeași magie la ambele capete?

Lumea pe care o cunoaștem ne convinge că ea și numai ea este lumea fundamentală. Mi-ar plăcea să cădem în fisura misteriosă și plina de paradoxal a lui Leibniz din 1710, apărută odată cu propoziția: ”Trăim în cea mai bună dintre lumile posibile”. Dar mi-ar plăcea doar dacă am cădea împreună, pentru că lanterna unei singure gândiri este unidirecțională, iar noi avem nevoie să luminăm și să vedem toată crevasa, în același timp. Această lume a noastră, digitală, grăbită și plină de satisfacții imediate, este oare cea mai bună dintre lumile posibile? Am făcut un mic experiment, la care tu, fotografule, ai răspuns prezent, cu tot entuziasmul, talentul și sensibilitatea ta. Știu că nu ți-a fost ușor să accepți provocarea de a fotografia altfel decât erai obișnuit, adică altfel decat digital. Poate ai pus mâna pe un aparat foto pe film pentru prima dată în viață sau după o lungă pauză. Poate ai desprăfuit Zenitul bunicului sau ai împrumutat un aparat pe care nu îl cunoști și nici nu ești sigur dacă îl folosești corect sau dacă funcționează. Îți cunosc aceste frământări pentru că tu mi le-ai spus după ce ai acceptat să participi la proiect. Știu cât te-ai preocupat să expui nu doar corect ci și semnificativ cele 36 de fotografii alb-negru pe care le-ai dăruit apoi celui care le-a suprapus cu imaginile lui. Nu cumva te-a preocupat să afli de la cine ai primit filmul expus, ca să faci o minimă anticipare a stilului primului autor care să îți influențeze favorabil a doua expunere? Noi ne-am straduit sa nu afli pana azi, la vernisajul expozitiei, când totul se va limpezi. Ceea ce prezentul digitalizat ți-a pus pe tavă este fix ceea ce noi ți-am refuzat, invitându-te să crezi deși nu vezi, să creezi, deși nu știi pentru cine, să ai răbdare deși lumea ta digitală nu ti-a cerut asta niciodată. Să riști, să nu știi, să nu poți reveni, să nu poți repara, să nu poți controla decât într-o mică măsură. Dacă îți imaginezi ca participațiunea ta finală la fotografiile rezultate este 50%, mai gândește-te un pic. Când faci singur fotografii sunt ale tale 100%. Când le faci, împreuna cu altcineva și ulterior hotărâți amandoi suprapunerile, fiecare participa 50%. Dar dacă un al treilea, pe cât de necunoscut, pe atât de prezent, hotărăște suprapunerile fără să consulte vreunul din cei doi fotografi? Ti-am propus să renunți la confort și să riști, primind în schimb întâlnirea cu inefabilul. Poți să îl numești noroc sau destin sau univers sau divinitate. E cel care a inspirat clickul tau și al celuilalt, pe care nu îl cunoști încă, dar de care ești legat prin aceleași 36 de dreptunghiuri ale peliculei. E o forma de zămislire în care genetica ta fotografică și a celuilalt au născut imagini noi, imposibil de realizat de un singur părinte. Putem astfel împărți în trei meritul pentru imaginile finale. Să fie vorba de trei părți egale? Ce părere ai?

Începutul proiectului l-am numit ”19 august – Ziua celor 36 de daruri”, pentru ca l-am lansat pe 19 august, de ziua internațională a fotografiei. Cunoști proiectul. Dacă nu, îl poți vedea descris aici: 19 august – Ziua celor 36 de daruri. Acest capăt aniversar îl știi deja, dar ce-i cu 29 octombrie? Finalul proiectului l-am numit ”29 octombrie – Seara celor 36 de Daruri”, pentru că azi, la vreme de seară, are loc vernisajul expoziției. De ce 29 octombrie? Pentru că în 2016, pe 29 octombrie am înființat grupul BWB Photography, dedicat exclusiv iubitorilor de fotografie alb-negru. Actul de naștere l-a reprezentat o simplă tură foto alături de câțiva cursanți RGB Photography în rezervația Văcărești, cu tema – fotografie alb-negru.


Văzând cât de bine a fost primită această scurtă incursiune de toamnă, am constituit un grup pe Facebook. În timp ce scriu aceste rînduri grupul are 772 de membri, 8 expoziții și un album publicat.

Astăzi, 29 octombrie 2019, serbam aniversarea BWB Photography cu vernisajul celei de-a 9-a expoziții intitulată 36 de Daruri.
Mulțumirile noastre pentru încrederea de a călători alături de noi în necunoscut, pe cărări accidentate și versanți încețoșați se îndreaptă către:

    29 octombrie - Seara celor 36 de daruriRazvan Bulus
    0

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Call Now Button0755108079