CEL MAI BUN APARAT FOTO

In epoca lui the best, very best, full options si all inclusive, fotograful este tot om si este la fel de vulnerabil ca restul lumii. Si el va fi vizitat de fantoma indoielii. Am luat cea mai buna decizie? Am cea mai buna camera foto pe care mi-o permit?
Sub aceste auspicii, in cadrul cursurilor de fotografie apare frecvent intrebarea : Care este cea mai buna camera foto. Experienta ne ofera un raspuns simplu: cea pe care o ai la tine. Acum 10 ani obtineai calitate in fotografia digitala, daca aveai un DSLR. Pentru ca pur si simplu telefoanele mobile si camerele compacte ofereau rezultate slabe.
Dar sa privim lucrurile cu ochii prezentului. Azi diferenta intre DSLR-urile momentului si cele din 2006 este mare, dar cea dintre camerele telefoanelor de azi si cele de acum 10 ani este enorma. Ce au mai bun: optica (adica esentialul), senzorii (adica esentialul), software-ul (adica esentialul).
Si eu am respins ideea fotografierii cu smartphone-ul din pricina unei serii de prejudecati pe care e posibil sa le ai si tu.
Daca eviti sa fotografiezi cu telefonul pentru ca tremura in mana si obtii imagini neclare, incearca sa il tii corect, cu doua maini. Sau sa il sprijini de obiectele solide din jur.
Daca eviti sa fotografiezi cu telefonul pentru ca nu poti lucra in conditii de iluminare slaba, ia in calcul sa pui telefonul pe trepied.

Daca eviti sa fotografiezi cu telefonul pentru ca nu poti face focalizarea in trei etape, alegerea punctului, focalizare si declansare, e bine sa stii ca acum poti, cu aplicatia potrivita.
Daca eviti sa fotografiezi cu telefonul pentru ca nu poti regla parametrii de expunere: ISO, timp, diafragma sau white-balance-ul, e bine sa stii ca acum poti, cu aplicatia potrivita.
Daca eviti sa fotografiezi cu telefonul pentru ca nu poti face compensarea expunerii, e bine sa stii ca acum poti, cu aplicatia potrivita.
Daca eviti sa fotografiezi cu telefonul pentru ca nu ai zoom, ai dreptate. Nu ai zoom optic, dar ai digital, pe care insa nu ti-l recomand.
Daca eviti sa fotografiezi cu telefonul pentru ca nu ai sentimentul de camera foto reala, te inteleg. Dar ai imagini.

Nicidecum nu incerc sa te conving sa renunti la aparatul foto. Telefonul nu il poate concura. Ori de cate ori vei dori o imagine exceptionala tehnic, una care sa parcurga etapele devenirii sale: optica de calitate, senzor bun, fotografie RAW, prelucrata in Photoshop si salvata TIFF, telefonul nu te poate ajuta. Dar pentru instantaneele de pe strada, pentru excursiile cu bagaj prea greu, pentru iesirile spontane este binevenit.

Acum sa iti spun ce nu am pe camera foto, dar am pe telefon: Lightroom, Photoshop, Facebook, Instagram, WhatsApp, Messenger, Email si alte aplicatii utile fotografului.

Daca iei in serios avantajele fotografierii cu telefonul, nu uita cateva lucruri:
1. Pleaca din casa cu bateria incarcata.
2. Lasa in portbagajul masini un trepied mic si clema cu care prinzi telefonul pe el.
3. Nu te baza intotdeauna pe aplicatiile iOS-ului sau Android-ului, cauta unele mai bune, care iti vor permite sa reglezi parametrii de fotografiere.
4. Sorteaza imaginile in foldere, ca pe calculator, pentru a avea ordine in fotografii.
5. Incearca si filtrele predefinite, dar si setarile manuale ale programelor de prelucrare a imaginii pe telefon.
6. Declansaza mai rar si asigura-te ca ai facut corect si pe rand fiecare pas: incadratura, setarea parametrilor de expunere, compensarea expunerii (daca este cazul), setarea white-balance-ului, alegerea loculul de focalizare si Click!
7. Daca te intrebi ce se mai poate regla pe telefon cu aplicatia potrivita, gandeste-te la: vizualizarea histogramei si a grid-ului pentru centri de forta. Formatul imaginii, intarzierea declansarii, tipul de focalizare, tipul de exponometru, functionarea blitului, nivelul de zoom si compensarea expunerii. Pe restul te las sa le descoperi. Daca citesti acest articol de pe telefon, stiu exact ce vei face in urmatoarele secunde…

Alte articole

Distribuie :

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *